Nová povinnost zaměstnavatelů od 1.8.2024

Od 1. srpna 2024 vstupuje v platnost nová právní úprava, která přináší významnou změnu pro všechny zaměstnavatele v České republice. Nově jsou zaměstnavatelé povinni registrovat se na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) i v případě, že zaměstnávají pouze pracovníky na základě dohody o provedení práce (DPP). Tato povinnost se dosud vztahovala pouze na zaměstnavatele s kmenovými zaměstnanci nebo zaměstnanci pracujícími na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Proč dochází ke změně?
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zdůvodňuje tuto změnu několika klíčovými faktory:
1) Ochrana zaměstnanců: I pracovníci na DPP mají právo na sociální zabezpečení a spravedlivé pracovní podmínky. Registrace zaměstnavatelů na OSSZ zajišťuje lepší dohled nad dodržováním pracovních práv.
2) Boj proti švarcsystému: Tento krok má také za cíl omezit zneužívání dohody o provedení práce jako prostředku obcházení standardních pracovních vztahů a povinností zaměstnavatele.
3) Zjednodušení administrativy: Registrace všech zaměstnavatelů na OSSZ umožní lepší a přehlednější evidenci pracovních vztahů, což usnadní kontrolu a správu sociálního pojištění.

Co to znamená pro zaměstnavatele?
Pro zaměstnavatele to znamená, že musí splnit následující kroky:

1) Registrace na OSSZ: Zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají pouze dohodáře na DPP, musí podat přihlášku k registraci na příslušnou OSSZ. Tento krok je nutné učinit do osmi dnů od nástupu prvního zaměstnance na DPP.
2) Evidenční povinnosti: Zaměstnavatelé musí vést evidenci o všech zaměstnancích na DPP, včetně počtu odpracovaných hodin a výše sjednané odměny.
3) Oznamovací povinnost: Jakékoliv změny, jako je ukončení pracovního poměru, změna odměny nebo změna počtu hodin, musí být nahlášeny OSSZ do osmi dnů od uskutečnění změny.

Dopady na zaměstnance
Pro zaměstnance pracující na základě dohody o provedení práce se zásadně mění přístup k jejich právům a povinnostem:

1) Sociální pojištění: Zaměstnanci na DPP, kteří si vydělají více než 10 000 Kč měsíčně, budou nově automaticky zahrnuti do systému sociálního pojištění. To znamená, že budou mít nárok na nemocenské dávky, důchodové pojištění a další výhody.‘
2) Ochrana při nemoci: Díky této změně budou mít i dohodáři na DPP lepší ochranu v případě nemoci nebo úrazu.

I když to pro zaměstnavatele znamená určité administrativní zatížení,  měli by co nejdříve přijmout potřebná opatření, aby vyhověli nové legislativě a zajistili správné plnění svých povinností.