Svěřenské fondy, také známé jako trusty, představují právní nástroj, který umožňuje správu majetku nezávisle na vlastníkovi. Tento institut má dlouhou historii, sahající až do středověké Anglie, a stal se populárním nástrojem pro ochranu a správu majetku v moderním právním prostředí.

Co je Svěřenský fond?
Svěřený fond je právní vztah, při kterém zakladatel (osoba, která fond zakládá) převede určitý majetek na svěřenského správce (osoba, která fond spravuje) ve prospěch obmyšlených osob (osoby, které mají z fondu prospěch).
Zakladatel stanoví podmínky, za jakých má být majetek spravován a jakým způsobem mají být obmyšlení obdarováni.

Výhody Svěřenských fondů
· ochrana majetku: Svěřenské fondy mohou efektivně chránit majetek před nároky věřitelů, neboť majetek ve fondu již nepatří zakladateli.
· dědické plánování: Pomocí svěřenských fondů lze efektivně plánovat dědictví a zajistit, že majetek bude předán následujícím generacím podle vůle zakladatele.
· daňová optimalizace: V některých jurisdikcích mohou svěřenské fondy nabízet daňové výhody, například nižší daně z příjmů či dědické daně.
· flexibilita a kontrola: Zakladatel může podrobně určit pravidla správy a využití majetku ve fondu, čímž zachová určitou kontrolu nad majetkem.

Nevýhody Svěřenských fondů
· komplexnost a náklady: Založení a správa svěřeného fondu mohou být nákladné a složité, vyžadující odborné právní a účetní služby.
· právní rizika: Nesprávné založení nebo správa svěřenského fondu může vést k právním sporům nebo ke ztrátě daňových výhod.
· omezená přístupnost: Svěřené fondy nejsou vhodné pro všechny typy majetku nebo pro každou finanční situaci. Jejich využití je nejčastěji spojeno s větším majetkem.

Jak funguje Svěřenský fond?
Založení:
Zakladatel vytvoří svěřenský fond prostřednictvím smlouvy nebo závěti a vloží do něj majetek (např. nemovitosti, cenné papíry).
Správa:
Správce, který může být fyzická osoba nebo právnická osoba, spravuje majetek podle podmínek stanovených zakladatelem.
Výplaty obmyšleným:
Správce vyplácí výnosy nebo majetek z fondu obmyšleným osobám podle určených podmínek (např. dosažení určitého věku, splnění specifických podmínek).

Praktické příklady:
Rodinné Svěřenské fondy: Tyto trusty jsou často zakládány za účelem ochrany rodinného majetku a zajištění jeho přenosu na následující generace.
Charitativní Svěřenské fondy: Prostřednictvím těchto fondů mohou zakladatelé podpořit charitativní účely a organizace.
Podnikové Svěřenské fondy: Firmy mohou zakládat trusty pro správu firemních benefitů nebo jako součást restrukturalizace majetku.

Svěřenské fondy představují mocný nástroj pro ochranu a správu majetku, avšak jejich využití vyžaduje pečlivé plánování a odbornou asistenci. Před založením svěřeného fondu je důležité zvážit všechny právní, daňové a finanční aspekty, aby bylo dosaženo požadovaných cílů a minimalizována rizika.
Pokud Vás dané téma zajímá a máte k němu nějaké dotazy – kontaktujte nás.
Tým odborníků na tuto oblast je připraven pomoci Vám s nalezením toho nejlepšího možného řešení pro Vás.

Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.